Kamelia

Biologia -

Kamelia japońska (Camellia japonica) jest rośliną z rodziny herbatowatych (Theaceae). Pochodzi z Azji. W Chinach, Japonii i Korei jest krzewem, dorastająym do 15 m wysokości. Natomiast w warunkach uprawy pokojowej kamelia może osiągnąć do 2 m. Roślina ma błyszczące, skórzaste liście, zakwita w okresie zimowo-wiosennym (od lutego do kwietnia). Kwiaty są duże, złożone z 5 do 12 płatków, o barwie białej, różowej lub czerwonej, często wielobarwne, o średnicy 3-10 cm, ustawione pojedynczo lub po 2-3 w kątach liści.

Liście i nasiona kamelii są wykorzystywane w medycynie ludowej jako lek do przyśpieszania gojenia się ran. Z liści niektórych gatunków przyrządza się herbatę, np. z Camellia sinensis (synonim Thea sinensis) – herbata chińska. Na zdjęciach różne odmiany Camellia japonica z Ogrodu Botanicznego w Berlin-Dahlem (http://www.bgbm.org/en/node/2075).

Agnieszka Kowalkowska

nauczyciel akademicki
Uniwersytet Gdański, Wydział Biologii, Katedra Cytologii i Embriologii Roślin