Domowe czekoladki

Dom od kuchni -

Miałam przyjemność uczestniczyć w kursie robienia czekoladek. Zawszy wydawało mi się, że jest to „wyższa sztuka”. Ale gdy zobaczyłam, jak wygląda technologia domowych czekoladek, stwierdziłam, że w ramach rozrywki i dystansu do codziennych zajęć można zająć się wyrobem takich smakołyków.

Zatem zaczynamy

Lista potrzebnych sprzętów:

- widelec do czekolady lub zwykły widelec,
- miska do czekolady na nadzienie,
- miska do rozpuszczonej czekolady,
- garnki do rozpuszczania czekolady, jeśli nie posiadamy kuchenki mikrofalowej,
- garnek do mieszania nadzienia,
- nożyczki,
- blacha lub podstawka wyłożona papierem do pieczenia,
- łyżki do mieszania.

Nadzienie czekoladowe:

- garść rodzynków zalana likierem kakaowym (tydzień wcześniej przed robieniem czekoladek),
- czekolada w bloku ok. 60 dag.,
- śmietanka 30% 100 ml,
- olejek rumowy 5 ml,
- 40 ml syrop orzechowy.

Kruszymy czekoladę, wrzucamy do miski i wstawiamy do mikrofalówki na 30 sec. Po 30 sec. mieszamy i wstawiamy na kolejne 30 sec. Powtarzamy czynność, aż czekolada się rozpuści (nie dopuścić do gotowania).

Do rozpuszczonej czekolady mieszając wlewamy śmietankę, olejek i syrop. Następnie po wymieszaniu wstawiamy miskę do zamrażarki. Gdy czekolada zgęstnieje formujemy z niej kulki o średnicy ok. 1,5 cm. dokładając trzy rodzynki i odkładamy na pergamin.

Nadzienie orzechowe:

- mleko skondensowane słodzone 800 g,
- orzechy włoskie zmielone 200 g,
- masło 2 łyżki.

Mleko, orzechy i masło wkładamy do garnka i na średnim ogniu mieszamy ok. 15 – 20 min, aż masa zgęstnieje napierając złotego koloru. Masę przekładamy do miski i wkładamy do zamrażarki, aby ostygła. Gdy masa zgęstnieje kręcimy z niej kulki ok. 1,5 cm. i odkładamy na pergamin.

Oblewanie czekoladek

- czekolada kuwertura (ok. 500 g)

Po ukończeniu pracy nad nadzieniem rozpuszczamy kuwerturę. Wsypujemy czekoladę do miski i wstawiamy do mikrofalówki na 30 sec. Po 30 sec. mieszamy i wstawiamy na kolejne 30 sec. Powtarzamy czynność, aż czekolada się rozpuści (nie dopuścić do gotowania).

Bierzemy nadzienie czekoladki na widelec i zanurzamy w rozpuszczonej kuwerturze, wyjmujemy i odkładamy na pergamin do zastygnięcia. Gdy czekoladki zastygną obcinamy nożyczkami sterczące fragmenty czekolady i pakujemy czekoladki w sreberka.

Można stosować też gotowe foremki do czekoladek. Wtedy najpierw wnętrze foremek oblewamy kuwerturą, wkładamy nadzienie a następnie zalewamy spód czekoladek.

Uwaga: Potrzebne akcesoria – czekolada, widelec do czekolady, gotowe półprodukty do różnych nadzień można znaleźć w sklepach internetowych.