CZEKOLADA ...

Dom od kuchni -

CZEKOLADA KLASYCZNA

Składniki:
1l mleka 3,2%
0,5l śmietany 36% najlepiej Łowicz
500g czekolady gorzkiej Wedel

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i śmietanę i zagotować od czasu do czasu mieszając rózgą kuchenną. Po zagotowaniu zestawić z palnika, dodać czekoladę gorzką i dokładnie wymieszać, aby nie zostało nic na dnie garnka. Ponownie stawiamy na palniku i gotujemy dokładnie mieszając po dnie. Im dłużej gotujemy, tym konsystencja gęstsza.

CZEKOLADA BIAŁA

Składniki:
0,5l mleka 3,2%
0,25l śmietany 36%
400g białej czekolady

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko i śmietanę. Zagotować. Zdjąć z palnika i dodać czekoladę mieszając do całkowitego rozpuszczenia.