Bułeczki

Dom od kuchni -

BUŁECZKI Z MONTEFALCO

1kg mąki;

50g drożdży;

1szkl. wody;

150g margaryny rozpuszczonej;

80g cukru;

1łyżka soli;

2 jajka;

1,5szkl. mleka.

Sposób wykonania:

Wymieszać drożdże w letnim mleku, dodać cukier i trochę mąki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w mikserze do uzyskania elastycznej masy. Gdy wyrabiamy ciasto ręką, to do momentu, aż ciasto odkleja się od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do ciepłego miejsca na godzinę. Po tym czasie formujemy dowolne bułeczki i znów odstawiamy do wyrośnięcia przynajmniej na pół godziny. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 10 min.

BUŁECZKI RAZOWE

850g mąki;

150g otrąb;

150g rozpuszczonej margaryny;

80g cukru;

1łyżka soli;

40g drożdży;

2 jajka;

2szkl. mleka.

Taki sam sposób wykonania jak bułeczki z Montefalco.