Babka migdałowa

Dom od kuchni -

BABKA MIGDAŁOWA z białą czekoladą i pomarańczą

SKŁADNIKI
130 g białej czekolady, połamanej na kosteczki
80 g masła, pokrojonego w kostkę
8 łyżek cukru
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
40 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów bez skórek
2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
150 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 30%
1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau (opcjonalnie) lub soku z pomarańczy
1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy
migdały do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Przygotować małą formę o pojemności 1,5 litra, wysmarować masłem i posypać mąką/bułką tartą/mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę.

Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.

Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo - migdałową a na końcu wymieszać ze startą skórką z pomarańczy. Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez 35 minut (można sprawdzić patyczkiem, w razie potrzeby piec jeszcze troszkę dłużej). Ostudzić w formie a następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.

PROPOZYCJA PODANIA

Polewa z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, wlać śmietankę i likier lub sok pomarańczowy. Miseczkę ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z garnka, wymieszać ze skórką pomarańczową i czekać aż polewa ostygnie i nieco zgęstnieje (przez około 1- 2 godziny), uzyskując konsystencję umożliwiającą ładne rozprowadzenie się po babce. Najlepiej polewę wstawić do lodówki aby przyspieszyć zastygnięcie. Babkę polać gęstą polewą i udekorować połówkami migdałów.

przepis pochodzi z :
http://www.kwestiasmaku.com/desery/babka/babka_migdalowa/przepis.html

zdjęcia pochodzą z:
http://www.smilebeautyandmore.ifood.it/2015/03/ciambella-morbida-al-cocco.html